top of page
Ara

Savcılığa Şikayet Dilekçesi- Dilekçe Örnekleri


Savcılığa suç duyurusunda bulunmak, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesinde yürütülen bir süreçtir. Bu süreç, suçların tespiti, soruşturulması ve faillerin yargı önüne çıkarılması için hayati öneme sahiptir. İşte bu sürecin detayları ve ilgili kanun maddeleri:


1. Suç Duyurusunun Temel Prensipleri

  • TCK ve CMK'nın Amacı: TCK, suç ve cezaları belirlerken, CMK ise ceza yargılamasının nasıl yapılacağını düzenler.

2. Suç Duyurusu Yapma Hakkı ve Yükümlülüğü

  • TCK Madde 1: Suç ve cezaların yasallığı ilkesi. Bu ilke, yalnızca kanunda tanımlanan fiillerin suç olarak kabul edileceğini belirtir.

  • CMK Madde 158 ve 160: Herkesin, bir suçun işlendiğini öğrendiğinde yetkili makamlara bildirimde bulunma hakkı ve yükümlülüğü.


3. Suç Duyurusunun Yapılacağı Yer ve Zaman

  • CMK Madde 161: Suç duyuruları, suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet savcılığına veya suçun öğrenildiği yerdeki en yakın kolluk kuvvetine yapılabilir.

  • CMK Madde 153: Suç duyurusunda bulunma için belirlenmiş bir zaman sınırı yoktur, ancak bazı suçlar için zaman aşımı süreleri mevcuttur.

4. Suç Duyurusu Yaparken Gerekenler

  • CMK Madde 160: Suç duyurusunda bulunurken, mümkünse olaya dair bilgi, belge ve delillerin sunulması gerekmektedir.

5. Savcılığın Soruşturma Yükümlülüğü

  • CMK Madde 160 ve 170: Savcılık, suç duyurusu üzerine zorunlu olarak soruşturma başlatmalıdır. Soruşturma sonucunda yeterli delil varsa iddianame hazırlanır.

6. Şikayetten Vazgeçme ve Etkisi

  • TCK'nın ilgili maddeleri: Bazı suçlar için mağdurun şikayetinden vazgeçmesi, ceza takibinin sonlandırılmasına yol açabilir.

7. Suç Duyurusu Sonrası Süreç

  • CMK Madde 173 ve devamı: Soruşturma sonucunda iddianame düzenlenmesi ve dava açılması süreçleri.

Hukuki Temeller ve Uygulama


Savcılığa yapılan suç duyurusu, adaletin işlemesi ve toplumsal düzenin korunması için kritik bir adımdır. Vatandaşların bu konudaki bilinç ve sorumluluk düzeyi, hukukun üstünlüğünün sağlanmasında önemli bir role sahiptir. İlgili kanun maddeleri, hem vatandaşların hem de yargı makamlarının bu süreçteki hak ve yükümlülüklerini net bir şekilde belirler. Bu süreçte, suç duyurularının doğru ve eksiksiz yapılması, soruşturma ve yargılama süreçlerinin etkinliği açısından büyük öneme sahiptir. Suç duyuruları, yalnızca bireysel mağduriyetlerin giderilmesinde değil, genel olarak hukukun işleyişi ve toplumun huzuru için de hayati bir işlev görür. ESKİYÖRÜK & DİNÇER Hukuk ve Danışmanlık, Adana Ceza Avukatı , Adana Boşanma Avukatı , Adana Sağlık Hukuku Avukatı , Mersin Sağlık Hukuku Avukatı, Adana İş Hukuku Avukatı, Adana Kira Hukuku Avukatı , Mersin Ceza Avukatı , Hatay Ceza Avukatı hizmeti dahil olmak üzere hukukun birçok alanında faaliyet göstermektedir. Faaliyet alanlarımıza Çalışma Alanlarımız sekmesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Takipsizlik (KYOK) Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği yazımızdan takipsizlik kararına itiraz dilekçemize göz atabilirsiniz.



Savcılık Suç Duyurusu



Avukat Tarafından Savcılık Makamına Sunulabilecek Şikayet Dilekçesi Örneği



ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA



ŞİKAYET EDEN : ............. (T.C: ..............) (Tlf No: ..................)

(ADRES)


VEKİLİ : Av. ..........

(ADRES)


ŞÜPHELİ : ............ (Tlf No: ....................) (T.C: ..............)


SUÇ TARİHİ : ..............


SUÇ KONUSU : ................


AÇIKLAMALAR :


Müvekkilim ............, 24.06.2023 tarihi saat 16:30 sularında şahsına ait .....hesabında vakit geçirirken .....üzerinde reklam olarak çıkan .............. düşük faizli kredi imkanı yazılı linke tıklayarak orada çıkan form üzerinden yalnızca telefon numarası, T.C no bilgilerini vererek -herhangi bir şekilde bir şahsın bankacılık verilerine erişemeyeceği bilgileri- düşük faizli krediye başvurmak istemiştir. ................... telefon numarasından müvekkilim aranarak şüpheli kişi tarafından daha detaylı bilgiler istenmiştir.


Müvekkilim tarafından başka bir bilgi verilmemesine rağmen 16:33'te banka tarafından sms yoluyla bilgilendirme yapılmaya başlanmıştır. O esnada ............. banka tarafından gelen mesajlar,................ ait olmayan Apple iPhone 7 marka ve model cihazına mobil bankacılık aktivasyonu yapıldığı,............no'lu Ek hesap limiti 45.000,00 TL'ye yükseltildiği, bu hesaptan ................. tarihinde 2 kez olmak üzere 20.000,00 TL FAST olmak üzere toplamda 40.000,00 TL'lik işlemi ...........IBAN numaralı ............ adına kayıtlı .........hesabına para transferi yapıldığı ve internet alışverişine açık olarak 150.000,00TL limitle...........Kredi Kartı başvurusunun yapıldığı .........'a SMS aracılığı ile banka tarafından gönderilmiştir. Müvekkil tarafından saat 16:36'dan başlayarak 16.39'a kadar ........ Müşteri Hizmetleri aranarak......



(1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.


(1) Dolandırıcılık suçunun;

f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,

g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka,

sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla

ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle,..İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. ..Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.


Bankaların olağan faaliyetlerinden ya da bu faaliyeti yürüten süjelerden hileli araçlar kullanılarak yararlanılması TCK m.158-f bendinin maddi unsurlarındandır. Şüpheli/Şüpheliler dolandırıcılık kanalı olarak ......'ı kullanarak bu bendin maddi unsurlarını gerçekleştirmişlerdir.

Basın ve yayın yolu, TCK m. 6/1-g hükmünde her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçlarıyla yapılan yayınlar olarak tanımlanır. Basın ve yayın araçlarının dolandırıcılık suçunun işlenmesinde özel bir kolaylık sağlamış olması halinde daha ağır cezayı gerektiren bir nitelikli hal olarak öngörülür. Şüpheli veya şüpheliler söz konusu basın yayın organlarından ..... isimli sosyal medya platformunda ....... görselini kullanmak suretiyle reklam vererek TCK m.158-g bendindeki nitelikli halin maddi unsurunu gerçekleşmiştir.


Sanığın www.peytek.org isimli internet sitesinde verdiği “iş garantili meslek eğitim

sertifikası” içerikli ilanı gören katılanın sanıkla iletişime geçtiği, sanığın telefonda kendisini

peyzaj teknikerleri birliği başkanı olarak tanıtıp üç günlük kurs sonrasında beş ayrı sertifika

vereceğini, daha sonrasında da kursa katılanları işe yerleştireceğini söyleyerek ikna ettiği

katılandan 500 TL para aldığı, katılanın kursun verilmediğini anladığı ve sanığa

ulaşamadığı, bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği

olayda, tüm dosya kapsamına göre mahkemenin mahkumiyet kararına ilişkin kabulünde bir

isabetsizlik görülmemiştir.

Yargıtay 15. CD, 2015/6260 E., 2018/4005 K., 29.05.2018 T

...................


HUKUKİ NEDENLER : TCK ve ilgili her türlü yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Tanık, yemin, sözleşmeler, fotoğraf görüntüleri, mesajlar ve ilgili her türlü yasal delil.


SONUÇ VE İSTEM :

.........., yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek diğer nedenlerle şüpheli hakkında NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK BAŞTA OLMAK ÜZERE RE’SEN TESPİT EDİLECEK HER TÜRLÜ SUÇTAN DOLAYI SORUŞTURMA AÇILMASINI

Gerekli soruşturma neticesinde KAMU DAVASI AÇILMASINA KARAR VERİLMESİNİ

talep ederiz.(Tarih)

ŞİKAYETÇİ VEKİLİ

................................

(İMZA)



Vatandaş Tarafından Savcılık Makamına Sunulabilecek Şikayet Dilekçesi Örneği




ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA


ŞİKAYET EDEN      : ............. (T.C: ..............) (Tlf No: ..................)

(ADRES)


ŞÜPHELİ : ............ (Tlf No: ....................)


SUÇ TARİHİ : ..............


SUÇ KONUSU   : ................


AÇIKLAMALAR   :


............, 24.06.2023 tarihi saat 16:30 sularında şahsına ait .....hesabında vakit geçirirken .....üzerinde reklam olarak çıkan .............. düşük faizli kredi imkanı yazılı linke tıklayarak orada çıkan form üzerinden yalnızca telefon numarası, T.C no bilgilerini vererek -herhangi bir şekilde bir şahsın bankacılık verilerine erişemeyeceği bilgileri- düşük faizli krediye başvurmak istemiştir. ................... telefon numarasından aranarak şüpheli kişi tarafından daha detaylı bilgiler istenmiştir.


....tarafından başka bir bilgi verilmemesine rağmen 16:33'te banka tarafından sms yoluyla bilgilendirme yapılmaya başlanmıştır. O esnada ............. banka tarafından gelen mesajlar,................ ait olmayan Apple iPhone 7 marka ve model cihazına mobil bankacılık aktivasyonu yapıldığı,............no'lu Ek hesap limiti 45.000,00 TL'ye yükseltildiği, bu hesaptan ................. tarihinde 2 kez olmak üzere 20.000,00 TL FAST olmak üzere toplamda 40.000,00 TL'lik işlemi ...........IBAN numaralı ............ adına kayıtlı .........hesabına para transferi yapıldığı ve internet alışverişine açık olarak 150.000,00TL limitle...........Kredi Kartı başvurusunun yapıldığı .........'a SMS aracılığı ile banka tarafından gönderilmiştir. ...tarafından saat 16:36'dan başlayarak 16.39'a kadar ........ Müşteri Hizmetleri aranarak......


(1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.


(1) Dolandırıcılık suçunun;

f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,

g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka,

sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla

ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle,..İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. ..Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.


Bankaların olağan faaliyetlerinden ya da bu faaliyeti yürüten süjelerden hileli araçlar kullanılarak yararlanılması TCK m.158-f bendinin maddi unsurlarındandır. Şüpheli/Şüpheliler dolandırıcılık kanalı olarak ......'ı kullanarak bu bendin maddi unsurlarını gerçekleştirmişlerdir.

Basın ve yayın yolu, TCK m. 6/1-g hükmünde her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçlarıyla yapılan yayınlar olarak tanımlanır. Basın ve yayın araçlarının dolandırıcılık suçunun işlenmesinde özel bir kolaylık sağlamış olması halinde daha ağır cezayı gerektiren bir nitelikli hal olarak öngörülür. Şüpheli veya şüpheliler söz konusu basın yayın organlarından ..... isimli sosyal medya platformunda ....... görselini kullanmak suretiyle reklam vererek TCK m.158-g bendindeki nitelikli halin maddi unsurunu gerçekleşmiştir.


Sanığın www.peytek.org isimli internet sitesinde verdiği “iş garantili meslek eğitim

sertifikası” içerikli ilanı gören katılanın sanıkla iletişime geçtiği, sanığın telefonda kendisini

peyzaj teknikerleri birliği başkanı olarak tanıtıp üç günlük kurs sonrasında beş ayrı sertifika

vereceğini, daha sonrasında da kursa katılanları işe yerleştireceğini söyleyerek ikna ettiği

katılandan 500 TL para aldığı, katılanın kursun verilmediğini anladığı ve sanığa

ulaşamadığı, bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği

olayda, tüm dosya kapsamına göre mahkemenin mahkumiyet kararına ilişkin kabulünde bir

isabetsizlik görülmemiştir.

Yargıtay 15. CD, 2015/6260 E., 2018/4005 K., 29.05.2018 T

..........


HUKUKİ NEDENLER : TCK ve ilgili her türlü yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Tanık, yemin, sözleşmeler, fotoğraf görüntüleri, mesajlar ve ilgili her türlü yasal delil.


SONUÇ VE İSTEM :

.........., yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek diğer nedenlerle şüpheli hakkında NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK BAŞTA OLMAK ÜZERE RE’SEN TESPİT EDİLECEK HER TÜRLÜ SUÇTAN DOLAYI SORUŞTURMA AÇILMASINI

Gerekli soruşturma neticesinde KAMU DAVASI AÇILMASINA KARAR VERİLMESİNİ

talep ederim.(Tarih)

ŞİKAYETÇİ

                                                                                                                    ................................

(İMZA)


Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.





Commenti


bottom of page